Kolon elastik bir tüp gibidir, şişirildiğinde uzun bir yapı olur, aspire edildiğinde kısalır. Mutlaka lümen görülerek ilerlenmelidir. Kolon mümkün olduğunca az şişirilmelidir, loop oluşumundan kaçınılmalı, nazik olmalı, aşırı güç uygulanmamalıdır. İlerlenemiyorsa loop oluşumuna veya obstruksiyona bağlı olabilir, zorlanmamalıdır.
İşlem sırasında hastanın pozisyonu değiştirilerek lümen görüntü kalitesi düzeltilebilir ve kıvrımlardan geçiş kolaylaşır.
Kıvrımların birleştiği yer lümenin merkezini gösterir (. En karanlık alan lümene en yakın olan, kolonoskoptan en uzak olan alandır . Kıvrımların, kas liflerinin oluşturduğu yayın merkezi doğru yönü gösterir. Kaybolunca geri çekilir, mukoza lümen yönünde kayar . Barsak duvarının uzun süre yandan görülerek ilerlenmesinden kaçı- nılmalıdır
Kolonoskop kumandasının sol el, gövdesinin de sağ el (2 parmak arasında tutarak) kullanarak tek kişinin yapması tercih edilir. Sol elle yukarı aşağı hareketleriyle, sağ elle saat yö- nü-saat tersi yönü hareketleriyle ilerlenmeli, sağ-sol tekerleği mümkün olduğunca az kullanılmalıdır.
Yavaş ve az az itilmeli, sık sık ve hızlı çekilmelidir. Akut bükülme ile karşılaşıldığında kolonoskop bir miktar geri çekilerek doğru yöne karar verilir, çok yavaş olarak ilerlenerek açıya gelinir. Açı geçildiğinde kancalama tekniği ile geri çekilir. Geri alma sırasında bir tarafa doğru döndürülür
|